Excimer Laser nedir?
"Excimer" excited ve dimer kelimelerinin birleşiminden üretilmiş bir sözcük olup Excimer Laser Argon ve florid gazlarının uyarılması ile elde edilen 193nm ultaviyole ışık veren bir lazerdir. Başlangıçta plastik endüstrisinde ve elektronik entegre devrelerin üretilmesinde kullanılan bu lazer hassasiyetiyle tıp dünyasının dikkatini çekti ve ilk olarak 1988'de Amerika'da gören gözler üzerinde miyopi tedavisi amacıyla kullanılmaya başlandı. 1992 yılında Türkiye'de ilk olarak Op. Dr. Sinan Göker tarafından uygulanmaya başlandı.
Excimer Laser'in özellikleri nedir?
Bu sitedeki miyopi, hipermetropi gibi kırma kusurlarının açıklamalarını okuduysanız gözün ön-arka uzunluğu ve kornea eğriliğindeki değişikliklerin bu durumlara yol açtığını hatırlayacaksınız. Bu kusurları tamamen ortadan kaldırmanın yolu ise gözün uzunluğunu değiştiremeyeceğimize göre (en azından şimdilik) kornea eğriliğini değiştirmekten geçecektir. Bunu insanoğlunun bulduğu en hassas neşter olan Excimer Laser'i kullanarak yapabiliyoruz.
Excimer Laser kornea dokusundaki moleküler bağları kırarak traşlama yapar ve bir heykeltraşın heykelini yontması gibi korneaya yeni bir şekil verir. Bu işlemi çok yüksek bir hassasiyette yapar. Excimer Laser'in korneaya her bir dokunuşunda 0.25 mikron (insan saç telinin kalınlığının 400'de biri) doku traşlanır.
Laser Cihazlarımız
Allegretto-Wavelight Eye-Q
Kullandığımız Wave Light - Allegretto Excimer Laser Cihazı (Almanya) yeni jenerasyon olup, üstün özelliklere sahiptir.
0.95 mm. çapında uçan nokta (flying spot) lazer demeti ile düzeltmeyi gerçekleştirmektedir.
Hızı diğer lazerlere göre oldukça yüksek olup (400Hz.), hızlı tedavi yeteneği sayesinde daha düzgün tedavi yüzeyi sağlamaktadır. Ayrıca 250 Hz.lik hızda özel taramalı takip sistemine (eye - tracker) sahiptir. Tedavi sırasında hasta gözünü oynatsa da tedavi kesintisiz devam eder.
Ayrıca gözün merkez ekseni etrafında dönmesi (siklotosiyon) ve kappa açısı (göz bebeği merkezi ile görme ekseni arasındaki açı) ayarlayabilme özelliği de yine tedavinin doğru alana yapılmasını sağlamaktadır. Geliştirilmiş software sayesinde Wavefront kılavuzlu, topografi kılavuzlu özel tedaviler yapabilmesinin yanında diğer cihazlardaki standart tedavi yerine wavefront optimised profilini kullanarak hem miyop hem de hipermetroplarda iyi sonuçlar elde etmemizi sağlar. Gölgeli görme, gece görüş zorluğu gibi problemler bu yeni jenerasyon laser sayesinde elimine edilmektedir.
2- Baush+Lomb TENEO 317 excimer Laser
Lazerle göz tedavilerini uyguladığımız 20 yıldan bu yana kullandığımız TECHNOLAS Excimer lazer cihazlarının son jenerasyonu olup piyasadaki en küçük ve kompakt lazer cihazıdır.Hızı 500HZ olup,1 mm uçan spot büyüklüğü vardır. TECHNOLAS® TENEO™ 317 Laser cihazında co-axial kamera ile yeni jenerasyon göz takip (eyetracker) sistemi mevcuttur. Tüm yönlere dijital bir kilitleme sistemi (eyetracker) ile gözün bütün hareketleri cihaz tarafından takip edilir, dolayısıyla hasta lazer sırasında gözünü oynatsa bile tedavinin doğruluğu etkilenmez. TENEO cihazının diğer lazerlerden farkı bu cihaza özel yakın tedavisi SUPRACOR tekniğinin uygulanabilmesidir.
VICTUS Femtosecond Laser
Heidelberg- Almanya'da üretilen, Op. Dr. Sinan Göker'in de katkılarıyla geliştirilmiş, şu anda piyasadaki en hızlı femtoscond laserdir (160KHz)
VICTUS laser, Lasik operasyonunda flap oluşturmak için kullanılması yanında arkuat kesi, kornea nakli, korneal tünel hazırlamak ve lazerle Femtokatarakt operasyonu için kullanılır.
VICTUS Nasıl Çalışır ?
Herbiri saniyenin katrilyonda biri kısalıkta çok küçük infrared laser işıkları kornea içinde mikroskobik kabarcıklar oluşturur ve bunlar dokuyu ayırır. Bu kabarcıkların sayısı, büyüklüğü ve derinlik önceden doktor tarafından belirlenir. İşlem tamamen bilgisayar kontrollu yapılır.