Akıllı Lens ve Katarakt Ameliyatı

Akıllı Lens Nedir, Ne işe yarar?

Uzağı ve yakını iyi görmeyi sağlarken aynı zamanda katarakttan da kurtaran ve ömür boyu kalıcı iyi bir görüş sağlamak amacıyla uygulanan lenslerdir. 

Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker;  “Multifokal lenslerin teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte, hastalar katarakt ameliyatından sonra yakını kaliteli ve iyi bir şekilde görmeye başladılar ve bu lensler çok daha sık kullanılmaya başlandı. Ben 12 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de multifocal lensleri kullanıyorum ve hastaların %95’ine bu lensleri uyguluyorum. Ancak bu lenslere multifocal denmesine rağmen, son yıllarda akıllı lens adı verilerek yeniden tanıtıldı." diyor. 

Son zamanlarda herkesin sıklıkla söz ettiği Akıllı Lens aslında oftalmolojide tıbbi adıyla multifokal ve trifokal olarak adlandırılan çok odaklı göz içi lensleridir. Katarakt ameliyatları sırasında uygun vakalara uzun süredir kullanılmaktadır. Göz içi lensleri, monofokal (tek odaklı), multifokal (çok odaklı) ve trifokal (3 odaklı) olarak ayrılır. Katarakt ameliyatında monofokal (tek odaklı) lens takılan hastalar ameliyattan sonra uzak gözlüğü genel olarak kullanmamakta ancak yakın okuma için gözlük kullanmaktadır. Çok odaklı mercek takılanlar ise hem uzak hem yakında gözlük takma mecburiyeti duymaz. Katarakt ameliyatında çok odaklı lens takılan kişiler gözlüksüz kitap okuyabilir, bilgisayar kullanabilir ve televizyon seyredebilir ve günlük yaşamına gözlüksüz devam edebilirler. Katarakt ameliyatı sırasında hastaya hangi merceğin uygun olacağına muayene sırasında detaylı tetkikler yapılarak gözün yapısına göre hekim tarafından karar verilir.

Akıllı Lens Nedir? Neden tercih edilmektedir?

Gözün içinde herkeste doğal bir lens vardır. Bu lens saydam ve elastiktir. Yakına ve uzağa her bakışımızda bu lens esnekliği sayesinde şekil değiştirerek bakılan uzaklığa odaklanmaktadır. Böylece hem uzak hem de yakın net görülür.

Yaş İlerledikçe gözümüzde bulunan doğal lens ilk olarak esnekliğini kaybeder, yakına bakarken şekil değiştiremez ve yakına odaklanamaz hale gelir. Daha da ileriki yaşlarda saydamlığını kaybeder ve katarakt oluşur.

Genellikle 40 yaş sonrası esnekliğini kaybeden kendi lensimiz yenisi ile değiştirilebilir özelliktedir. Özelliklerini kaybederek deforme olan yani eskiyen doğal lensin yerine Akıllı Lens adı verilen yapay mercek konulur. Bu yeni mercek artık hem uzağa, hem ara mesafeye hem de yakına odaklanabilme özelliğine sahip olup, her mesafede net bir görüş sağlar. Akıllı Lens (Göz İçi Lens) takılan hastada göz numarası bir daha ilerlemez. Katarakt ameliyatı bir kez yapılır ve gözde bir daha katarakt oluşmaz.

Akıllı Lens kimlere takılabilir?

Genellikle 40 yaşını geçmiş uzakta veya yakında ya da her ikisinde görme sorunu yaşayan ve gözlüklerinden ömür boyu kurtulmak isteyen kişiler bu operasyon için adaydır. Katarakt başlangıç yaşı artık çevre şartlarından dolayı daha da erkene düşmüştür. Çok odaklı lens takılan her göz hem uzağı hem yakını görebilmektedir.

Daha genç yaştaki hastalarda ise göz numarası lazerle düzeltilemeyecek kadar çok yüksekse yine “Akıllı Lens” tedavisine başvurulabilmektedir.

Eğer kişide katarakt varsa ve katarakt ameliyatından sonra hem uzağı hem de yakını gözlüksüz görmek istiyorsa yine Akıllı Lens ilk tercihtir.

Önceden lazerle göz numarası düzeltilmiş kişilere de, katarakt oluştuktan sonra uzağı veya yakını görememe sorunu yaşıyorlarsa Akıllı Lens uygulanabilmektedir.

Akıllı Lens (Göz İçi Mercek) Operasyonu Nasıl Olur?

İki göze farklı günlerde operasyon yapılır.  İki göz arasında hastanın şartlarına göre birkaç gün veya 1 hafta ara verilir. İşlem her göz için yaklaşık 10 dakika sürer. Gözler göz damlası ile uyuşturulur. Genel anestezi (özel durumlar dışında), bayıltma veya hastanede gece yatma söz konusu değildir. Ağrısız bir operasyondur.  Gözün içindeki doğal lens çıkartılarak, yuvasına Akıllı Lens takılır. Ameliyat sonrası göz bandajla kapatılır, hasta evine gider, o gece göz bantla kapalı kalır ve ertesi gün kontrol sırasında hekim tarafından bandaj açılır. Hasta aynı gün görmeye başlar ve normal yaşamına döner.

 

Birkaç gün içinde diğer göze de aynı işlemler uygulanır. Bir süre damla kullanımının dışında haftalık ve aylık kontroller yapılır.

 

 

Akıllı Lens ( göz içi mercek) tedavisi nasıl yapılır?

Uygulama her göz için 10 dakika arası sürer. Uygulama sırasında hasta ağrı ve acı hissetmez. Özel ilaç ve sıvılarla göz yıkanır ve uyuşturulur. Tedavi; kataraktlı mercek çıkartılıp, akıllı lensin yerleştirilmesiyle tamamlanır.  Tedavinin ertesi günü kontrolünüzden sonra günlük yaşamınıza dönebilir, sosyal aktivitelerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.

Akıllı Lens kimlere uygulanabilir?

Kataraktı oluşmuş uzak ve yakın görme problemi olan hastalara ve gözü lazer tedavisine uygun bulunmayan yüksek gözlük numaralı kişilere uygulanmaktadır.

Akıllı Lens renkli olabilir mi?

Göz içi mercekler gözün üstüne takılan kontakt lensler gibi değildir. Göz içine yerleşildiği için, dışarıdan bakıldığında belli olmaz ve renkli olamazlar.

Bu mercekler kalıcı mıdır?

Halk arasında akıllı lens olarak adlandırılan multifokal ve trifokal lensler  bildiğimiz lensler gibi sürekli takıp çıkarılmaz. Bir kere takılır ve ömür boyu gözün içinde kalır.

Yakın ve uzak görme problemi olan bütün hastalara bu lensler mi uygulanmalıdır?

Op. Dr. Sinan Göker; “Sonuçta bu uygulama bir katarakt ameliyatıdır. Kataraktı olmayan genç hastalara Supracor diye bilinen diğer yakın lazer tekniğini uygulamaktayız. Ancak katarakt başlangıcı olursa, bu yönteme geçiyoruz. Katarakt cerrahisi çok daha özen gerektiriyor. Çünkü bu lenslerin çok iyi merkezlenmesi ve hiçbir şekilde kaymaması gerekiyor. Ayrıca cerrahi sonrası uzakta numaranın “0” a çok yakın olarak ayarlanması gerekiyor, dolayısıyla özel bir deneyim şart. Uzakta numara kaldığı takdirde 2 ay sonra kalan numara lazerle tekrar “0”a çekiliyor” diyor.

Doğru hastaya doğru uygulama yapıldığında hasta memnuniyeti kuşkusuz çok daha fazla oluyor.