Katarakt Ameliyatlarında Adım Adım Fako Yöntemi

1990 yılında Op. Dr. Sinan Göker tarafından ülkemizde uygulanmaya başlanan bu yöntemle; 

 1. Gözün kornea tabakasıyla beyaz bölgesinin (skleranın) birleştiği noktadan 3 mm’lik özel bir kesi oluşturulur. (Bıçak veya Lazerle)

2. Operasyonda fakoemülsifikatör (fako) denilen ultrasonik ses dalgaları kullanılır. Bu alet önce kataraktı parçalar sonra içine emerek parçalanan kataraktı temizler. Femtosaniye lazerle de artık bu parçalama işlemi yapılmaktadır.

3. Özel bir maddeden yapılmış suni lens 3 mm’lik kesiden gözün içine yerleştirilir. Bu lens gözde reaksiyon yapmayacağı bilimsel olarak kanıtlanmış özel bir maddeden yapılmıştır.

4. Operasyon artık bitmiştir. Herhangi bir dikiş koymaya gerek kalmaksızın hastanın operasyonu tamamlanır, yaklaşık 1 saat sonra evine dönebilir.

Kataraktı olan hastaların ayrıntılı muayenesi sonrasında gözlerinin yapısı uygunsa bu lensler katarakt ameliyatı esnasında göz içerisine yerleştirilir. Her hastanın gözü böyle bir ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olan hastaların mesleki konumu, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı ve entelektüel düzeyi hasta seçiminde önem taşır.

Kataraktlı olup gözlüğü yaşantılarından tamamen çıkartmak isteyen kişiler multifokal veya trifokal lensler sayesinde günlük rutin işlerini gözlüksüz yapabilecek hale gelir.

Doğru mercek seçiminde ameliyat öncesi yapılan mercek numarası ölçümleri önemlidir.

Önceden geçirmiş olduğunuz excimer lazer cerrahisi katarakt ameliyatına engel değildir. Katarakt ameliyatı sonrası refraksiyon kusuru kalırsa da önceden yapılmış olan tetkikler doğrultusunda gözünüz uygunsa excimer lazerle tedavi edilerek uzak ve yakında net görüş sağlanır.