Lazerle Göz Tedavileri

Yüzyıllardır görme kusurlarını düzeltmek, gözlük ihtiyacını yok etmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. 

  • 1898: Dr. Lans tavşanlarda astigmatik düzeltme için, keratektomi, keratotomi ve termokeratoplasti gibi teknikleri kornea üzerinde uygulamıştır.
  • 1969: Dr. Yenalieu, korneayı çizme prensibini ilk öne sürmüştür. 
  • 1972: Rus Dr. Fyodorov insan gözünde radial keratotomi, korneaya çeşitli sayı ve derinlikte kesiler uygulamış, bu yöntem ülkemizde de bir süre kabul görmüş daha sonra terkedilmiştir. 
  • 1974: Dr  Barraquer keratomileusis, korneadan doku çıkarma  fikrini öne sürmüş 
  • 1983: Dr. Trokkel  excimer laseri kornea üzerinde denemiş,
  • 1985: Dr. Seiler insan korneasına ilk excimer laser ile ablasyon PRK uygulamıştır.
  • 1988: Dr. Trokkel ABD de gören gözler üzerinde tedavi amacıyla kullandı.
  • 1987: Dr. Sinan Göker Türkiye'de ilk Excimer Lazer ile göz kusurlarını düzeltme ameliyatlarına başlamıştır.

 

EXCİMER LAZER NEDİR?

"Excimer" excited ve dimer kelimelerinin birleşiminden üretilmiş bir sözcük olup Excimer Laser Argon ve florid gazlarının uyarılması ile elde edilen 193nm ultaviyole ışık veren bir lazerdir. Bu gazlar uyarıldığı zaman soğuk ultraviyole ışık demeti bilgisayar kontrolunde istenilen bölgeye gönderilir. Soğuk ışık olduğundan atış yapılan alan dışındaki dokularda hasar oluşturmaz. Başlangıçta plastik endüstrisinde ve elektronik entegre devrelerin üretilmesinde kullanılan bu lazer hassasiyetiyle tıp dünyasının dikkatini çekti ve ilk önce sadece miyop gözler üzerinde tedavi amacıyla kullanılmaya başlandı.


Excimer Laser kornea dokusundaki moleküler bağları kırarak traşlama yapar ve bir heykeltraşın heykelini yontması gibi korneaya yeni bir şekil verir. Bu işlemi çok yüksek bir hassasiyette yapar. Excimer Laser'in korneaya her bir dokunuşunda 0.25 mikron (insan saç telinin kalınlığının 400'de biri) doku traşlanır. Bu sitedeki miyopi, hipermetropi gibi kırma kusurlarının açıklamalarını okuduysanız gözün ön-arka uzunluğu ve kornea eğriliğindeki değişikliklerin bu durumlara yol açtığını hatırlayacaksınız. Bu kusurları tamamen ortadan kaldırmanın yolu ise gözün uzunluğunu değiştiremeyeceğimize göre (en azından şimdilik) kornea eğriliğini değiştirmekten geçecektir. Bunu insanoğlunun bulduğu en hassas neşter olan Excimer Laser'i kullanarak yapabiliyoruz. Miyoplarda kornea merkezi düzleştirilirken, hipermetroplarda kornea merkezi dikleştirilir, astigmatlarda ise excimer lazerle kornea kurvaturu düzenli hale getirilir.
 

Oftalmoloji  alanında excimer laserler kullanılmaya başlandığından beri halen tüm dünyada kırma kusurlarını düzeltmek için kullanılan en yaygın cihazlardır ve excimer lazerle değişik teknikler uygulanmaktadır. Bkz. PRK, LASİK, FemtoLasik.
Piyasada değişik isimlerde excimer lazerler mevcuttur. Genelde prensipleri aynı olsa da bilgisayar program yazılımı, cihazın hızı, göz hareketlerini takip hızı gibi farklılıkları vardır.
Lazer tedavilerinde başarı için doktorun bilgi ve tecrübesi yanında cihaz da çok önemlidir.
Örneğin ALCON LADARVISION excimer laseri bir dönem Amerikada yaygın kullanıldıktan sonra sonuçlarının güvenilir olmaması nedeniyle FDA tarafından üretim ve satışı yasaklanmıştır


Göz Kliniğinimizde Kullandığımız Excimer Lazer Cihazlarımız:

1-WaveLight® Allegretto Wave® Eye-Q Laser (ALCON): Göz kırma kusurlarının tedavisi için birçok teknolojik yenilik içerir. 
0.68 mikron  mm. çapında uçan nokta (flying spot) lazer demeti ile düzeltmeyi gerçekleştirmektedir.

400Hz  lazer hızı ve 400Hz göz hareketlerini takip (Eye Tracking) hızı sayesinde çevresel faktörlerden (ısı,nem) etkilenmeden güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.1,5-8 mm aralığında pupilla (gözbebeği) büyüklüğünde sorunsuz çalışır ve hasta gözünü oynatsa bile tedavi kesintisiz devam eder. Başka birçok laserin aksine tedavi aralığı oldukça geniş olup, 12 derece miyop, 5 dereceye kadar astigmat ve 7 dereceye kadar hipermetroplarda güvenilir bir şekilde tedavi olanağı sağlar. 

Ayrıca gözün merkez ekseni etrafında dönmesi (siklotorsiyon) ve kappa açısı (göz bebeği merkezi ile görme ekseni arasındaki açı) ayarlayabilme özelliği de yine tedavinin doğru alana yapılmasını sağlamaktadır. Geliştirilmiş yazılımı sayesinde Wavefront kılavuzlu, topografi kılavuzlu özel tedaviler yapabilmesinin yanında diğer cihazlardaki standart tedavi yerine wavefront optimised profilini kullanarak hem miyop hem de hipermetroplarda iyi sonuçlar elde etmemizi sağlar. Gölgeli görme, gece görüş zorluğu gibi problemler bu yeni jenerasyon laser sayesinde elimine edilmektedir.


2- TENEO 317 EXCİMER LAZER ( Baush+LOMB)
Lazerle göz tedavilerini uyguladığımız 20 yıldan bu yana kullandığımız  TECHNOLAS Excimer lazer cihazlarının son jenerasyonu olup piyasadaki en küçük ve kompakt lazer cihazıdır. Hızı 500HZ olup,1 mm uçan spot büyüklüğü vardır. TECHNOLAS® TENEO™ 317 Laser cihazında co-axial kamera ile yeni jenerasyon göz takip (eyetracker) sistemi mevcuttur. Tüm yönlere dijital bir kilitleme sistemi (eyetracker) ile gözün bütün hareketleri cihaz tarafından takip edilir, dolayısıyla hasta lazer sırasında gözünü oynatsa bile tedavinin doğruluğu etkilenmez.

TENEO 317 excimer lazer ile miyop, hipermetrop ve astigmatın yanında diğer lazerlerden farklı olarak SUPRACOR (Yakın görememe) kusurunu  tedavi  edebilme özelliği vardır. Bkz. SUPRACOR.

EXCİMER LAZERLE YAPILAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ:
1-LASİK bkz. Lasik
2-Femtolasik bkz femtolasik
3-Supracor Yakın Tedavisi. bkz Supracor
3-PRK, LASEK, NO TOUCH (dokunmadan) Laser bkz prk
4-PTK: PhotoTerapötik Keratotomi