Kornea ve mercekte kırılan ışınlar görme merkezinin arkasında odaklanıyorlarsa, göz yakını net göremez. Bu durum hipermetropi olarak tanımlanır.
Göz etrafında ağrı, göz yorulması, gidip gelen bulanıklık, huzursuzluk, kolay dikkat dağılması gibi şikayetler ile başlar ve bunlar özellikle uzun süre yakın mesafe çalışmalarında oluşur. Bu şikayetler gizli hipermetropun derecesine, ne kadar yakın işi yapıldığına ve uyum gücü rezervi açısından yaşa bağlıdır.
Hipermetropinin belirtileri şunlardır:
· Yakın görme bozukluğu.
· Baş ve göz ağrısı.
· Okumaya karşı ilgisizlik.
· İçe şaşılık.
Yüksek hipermetropu olan bir çocukta bu şikayetler dışında uyum eforunun tetikleyebileceği içe şaşılık da söz konusu olabilir. Gözün kısa veya kırma gücünün zayıf olması sonucudur. Işınlar retina arkasında odaklanırlar.
Düşük derecede hipermetrop olan kişilerin, yakın iş yaptıklarında gözleri yorulur ve yakını net göremezler, eğer hipermetrop miktarı yüksekse hem yakında hem de uzakta net göremezler.
Göz etrafında ağrı, göz yorulması, gidip gelen bulanıklık, huzursuzluk, kolay dikkat dağılması gibi şikayetler ile başlar ve bunlar özellikle uzun süre yakın mesafe çalışmalarında oluşur. Bu şikayetler gizli hipermetropun derecesine,ne kadar yakın işi yapıldığına ve yaş ilerlemesine bağlı da hipermetrop ortaya çıkar.