RETİNA NEDİR?
Retina gözün arka duvarını kaplayan zar gibi ince bir tabakadır.
Görme siniri retinadan gelen görsel uyarıyı beyine iletir.
Retina milyonlarca görme hücresi ve bunların bağlı olduğu sinir hücrelerinden oluşur.
Bu sinir hücrelerinin uzantıları (yaklaşık 1,5 milyon) bir araya gelerek görme sinirini oluşturur.
Bu hücreleri besleyen damarlar da retinanın içinde yer almaktadır.
Retinada merkezi görmeyi sağlayan, ışığın odaklandığı bölge makula-fovea bölgesidir, sarı nokta bölgesi de denilmektedir.
Retinadaki bozukluk, görüntünün oluşmamasına, göz sinirindeki bozukluk da görüntünün beyne ulaşmamasına veya eksik ulaşmasına neden olur.
Retina kenarlarında oluşan bir problem etrafı görmeyi etkiler ancak merkezde olan problemler merkezi görmeyi etkiler hatta körlüğe kadar gidebilir.
RETİNA HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ
Ani veya yavaş görme kaybı
Yarım görme, gölgeli görme
Kırık - eğri görme
Işık çakmaları
Sinek uçuşmaları
Göz önünde dolaşan cisimler
Görüşün perdelenmesi
Gelip geçici ve kısa süreli görme kaybı
Görüş alanında karanlık bölgeler oluşması
RETİNA HASTALIKLARI NELERDİR?
Sarı Nokta Hastalığı-Makula Dejeneresansı
Diyabetik Retinopati
Retina Dekolmanı
Göz İçi Kanamaları
Travmada Retina Sorunları
Yenidoğan Retinopatisi
Retina Damar Tıkanıklıkları
Makula Deliği
Epiretinal Membran
Endoftalmi
Miyoplarda Miyopik Retina
Retinitis Pigmentosa (Tavuk karası)
Retina tümörleri
RETİNA MUAYENESİ NASIL YAPILIR ?
Rutin göz muayenesinde gözbebeği büyütülerek özel merceklerle retina incelenir.
Gerek görüldüğü durumlarda retina için özel tetkikler yapılır.
Bunlar:
-Optikal Koherens Tomografi(OCT): Optik koherens tomografi (OKT) retina, özellikle makula ve optik sinir başı anatomisinin görüntülenmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. OKT kızıl ötesine yakın laser ışınları yardımıyla dokuların geri yansıtma özelliklerini kullanarak retinanın iç yapısı hakkında yüksek çözünürlükte bilgiler sağlar. Retina yapılarının yansıtıcılık derecelerine göre farklı renklendirilmiş kesitlerde retinanın her bir hücre tabakasını ayrı ayrı görebilmek mümkündür.
Normal Makula görüntüsü
OCT ile Makulada Kistik yapılar
Florosein Fundus Anjiyografisi (FFA): Göz bebekleri damlalar yardımı ile büyütüldükten sonra kol damarından florosein boyası verilir, boya göze ulaştıktan sonra (10 sn) retinanın damarsal sisteminin görüntülenmesi sağlanır ve fotoğraflanır. Retina hastalıklarına tanı konulmasında ve tedavi edilecek bölgelerin gösterilmesinde göz hekimine yardımcı olması amacıyla kullanılmaktadır. Çok nadiren ilaca karşı oluşan allerjik reaksiyonlara bağlı ciddi yan etkiler olabilir. İşlemden sonra 2 gün kadar hastanın cilt rengi sararır, idrar rengi koyulaşır. Ağır karaciğer ve böbrek hastalarında, hamilelerde kullanımı önerilmez. Bu tip problemleri olan hastalar için florosein verilmeden görüntüleme sağlayan anjiografi cihazları mevcuttur.
İndosiyanin Yeşili Anjiografisi : Retina altındaki damarlardan zengin tabakaya koroid tabakası denir. Bazı retina hastalıkları da bu tabakadan kaynaklanır. İndosiyanin yeşili anjiografisi koroid hakkında ayrıntılı bilgi almak için kullanılır. Damardan indosiyanin boyası verilir ve korid ile retina damarları görüntülenerek fotoğraflanır.
Hamilelerde ve iyot allerjisi kullananlarda uygulanmaz.
GÖZ ULTRASONOGRAFİSİ: Okuler (göz) ultrasonografi göz içi lensinin, vitreusun, retinanın ve göz çevresi yumuşak dokuların görüntülenmesini sağlayan bir tanı yöntemidir. Ses dalgaları yardımı ile dokuların geri yansıtma özelliklerini kullanarak yapılan gözün arka segmenti ve özellikle retina hakkında bilgi sağlayan uygulaması kolay, hasta için ağrısız girişimsel olmayan bir tetkiktir. Retinanın görülmesini engelleyen katarakt, kanama, kornea bulanıklığı durumlarında, retina dekolmanı, tümör, göz içinde yabancı cisim gibi problemlerin görülmesini sağlar.
Ultrasonografi ağrısız, göze zarar vermeyen bir tanı yöntemidir.