Lasik Nedir?
Halk arasında gözlükten kurtulma ameliyatlarına göz çizdirme veya lazerle göz tedavisi denir. Ancak lazerle yapılan göz ameliyatlarında göz çizilmiyor, gözümüzün saydam ön tabakası olan korneaya ablasyon dediğimiz buharlaştırma ile yeni şekil veriliyor.
Lasik, excimer laserle yapılan yöntemlerin tüm dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen ve en yaygın kullanılan tekniğidir.
 
TARİHÇE:
Kırma kusurlarını cerrahi olarak düzeltmenin korneanın ön eğrilik çapını değiştirerek mümkün olabileceği fikri,   Kolombiyalı göz doktoru Jose Barraquer tarafından 1949 yılında öne sürülmüştür. Barraquer bu amaçla önce serbest elle korneadan yapraksı diskler kesmiş, 1960’lı yıllarda ise bu işlemi daha hassas olarak yapabilen ve temel tasarımı modern eşdeğerlerinde de değişmemiş olan mikrokeratom adı verilen cihazı tasarlamıştır. Barraquer korneadan kestiği yapraksı diskleri –flep- traşlayarak şekillendirmiş ve bu tekniğe keratomileusis adını vermiştir.
Dr. Luis Ruiz (Kolombiya)  ise elle kesmek yerine motorize keratomu geliştirmiştir.
1983 te Excimer lazerlerin gözde kullanımından sonra ise 1988'de Dr. Ioannis Pallikaris (Yunanistan)  keratom ve excimer laserle  LASİK tekniğini geliştirmiştir.
 Türkiye'de  LASİK tekniği ile göz ameliyatlarını ilk kez Op. Dr. Sinan Göker 1992 yılında uygulamaya başlamış, daha sonra birçok göz merkezinde uygulanmaya başlanmıştır. Ağrısız bir işlem olması yanında uygulandıktan sonra hemen ertesi gün fonksiyonel olarak görmenin başlaması, kısa iyileşme süresi ve sonuçların başarılı olması avantajlarıdır.
 
LASİK yönteminin tipleri vardır:
  1. STANDART LASİK: Kornea tabakasında flap mikrokeratom ile hazırlanır.
  2. FEMTOLASİK: Korneal flap femtosaniye laserle hazırlanır. bkz FEMTOLASİK
  3. Wavefront-LASİK (A-CAT): Aberometri cihazıyla gözün kırma kusuru yanında mikroskopik seviyelerdeki kusurları ortaya çıkarılır. Wavefront tekniğinde bu kusurlarla birlikte göz derecesi düzeltilir. Böylece gece görüşü, görüş kalitesi daha iyi olur. Size hangi yöntemin uygun olduğuna doktorunuz muayene ve ölçümlerden sonra karar verir.

 

Wavefront ölçümü yapılan TENEO aberometresi
• 4- Topografi Eşlikli LASİK (T-CAT): Genellikle kornea yüzeyinin sferik küresel bir görünümü vardır. Ancak bazı gözlerde korneada düzensizlik, asimetrik astigmat olabilir. Bu topografi (kornea haritaları) ölçümlerinde görülür. Böyle durumlarda Topografi Eşlikli LASİK yapılması planlanır.
 
LASIK için uygun olup olmadığım nasıl anlaşılır?
 
Hasta kliniğimize başvurduğu zaman detaylı ve uzun bir göz muayenesinden geçer.
> Önce göz değerleri bilgisayarla ölçülür.
> Korneanın ön ve arka yüzü hakkında ayrıntılı bilgi veren topografik haritalar çıkarılır.
> Pupillometri: Gözbebeği büyüklüğü ölçülür.
> Damlalı ve damlasız göz dereceleri doktor tarafından 2 kez kontrol edilir.
> Pakimetri: Kornea kalınlığı ultrasonik cihazla tesbit edilir.
> Göziçi basıncı (göztansiyonu) ölçülür.
> Retina (göz arkası) taraması yapılır.
Tüm bu muayene ve ölçümler sonucunda sizin uygun bir Lasik adayı olup olmadığınıza veya size hangi yöntemin daha iyi sonuç vereceğine  doktorunuz karar verir.
Operasyon risk, sonuçlar ve olası komplikasyonlar tartışılır.
 
LASİK OPERASYONU:
Hasta operasyon masasına yattıktan sonra Lasik Tekniği 4 aşamalıdır:
1- Gözün damla ile uyuşturulması
 
2-Korneada ince zar gibi tabakanın (Flap) kaldırılması: Mikrokeratom (bıçak) veya Femtosecond Laserle (FemtoLASİK)
Moria M2 Mikrokeratom
 
Femtosecond Lazerle Korneal flap hazırlanması
 
3- Flap kaldırıldıktan sonra excimer lazerle korneaya ablasyon yapılıp kırma kusurunun düzeltilmesi
 
 
4- Kornea zarının geriye yerleştirilmesi
 
Ameliyattan 30 dakika kadar önce size bir sakinleştirici verilecektir. Bu, ameliyat heyecanını giderir ve uyumu arttırır. Lazer odasına girmeden hemen önce, gözlerinize uyuşturucu damlalar damlatılır ve bu sayede ağrı ya da acı duymazsınız. Lazer masasına yatmadan önce, göz kapaklarınız antiseptik solüsyon ile silinir. İşleme başlamadan önce göz kapaklarınızı ayırmak için özel bir tel takılır. Bu sayede isteseniz de gözünüzü kapatamazsınız. Daha sonra göreceğiniz, mikroskobun parlak ışığı ve ortasında hedef ışıktır. Doktorunuz, ameliyat süresince bu ışıktan gözünüzü ayırmamanızı isteyecektir. Tedavi sırasında lazer göze kilitlendiğinden, hasta gözünü oynatsa bile lazer gözü takip eder. Rahat olmanız ve kendinizi sıkmamanız, ameliyat süresini oldukça kısaltacaktır. Tedavi süresi, her göz için 4-5 dakikadır. Ancak FEMTOLASİK tekniğinde 2 farklı cihaz kullanıldığı için bu süre biraz daha uzundur. İşlem tamamlandıktan sonra koruyucu gözlük takılarak hasta eve gönderilir.
 
HAZIRLIK:
1 hafta önce:
  • Yumuşak lens kullanıyorsanız bırakınız. Bu dönemde gözlük kullanılabilir.
  • Eğer sert lens veya gaz geçirgen yarı-yumuşak lens kullanıyorsanız, bu lenslerin operasyondan 3 hafta önce çıkartılması gerekir.
  • Operasyon Günü;
  • Parfüm kullanmadan ve makyaj yapmadan geliniz. Tüylü kazak ve giyeceklerle gelmeyiniz.
  • Tok geliniz.
  • Yanınızda sizi eve götürecek birini getiriniz.
Operasyon günü :
Ameliyat sonrası gözünüze antibiyotikli damlalar atılır ve yolda toz toprak kaçmasını engellemek için koruyucu gözlük takılır. Bu gözlük de ertesi gün çıkartılır. Bulanık görmeniz tamamen normal bir durumdur. Birkaç saat; gözlerinizde yanma, batma, sulanma olabilir. Ağrı nadirdir, ancak olursa basit bir ağrı kesiciyle geçecektir. Gözlerinize ellerinizi sürmemeli, kaşımamalı, ovalamamalısınız. Banyo yapmayın ve yüzünüzü yıkamayın. Televizyon seyretmeyin ve okumayın. Antibiyotikli damlanızı doktorunuzun söylediği şekilde kullanın. 
 
Operasyondan sonra:
Tedavinin ertesi günü, hastalarımızın kliniğimizde kısa bir kontrol olması gerekecektir ve bu kontrol son derece önemlidir. Bu kontrolden sonra, tedavileri tamamlanan kişiler normal yaşantılarına geri dönerler.
 
Bayanların 1 hafta göz makyajı yapmaması önerilir.
3 hafta havuz, deniz, sauna yasaktır.
3 hafta gözleri kaşımamalı ve ovuşturmamalıdır.
3 hafta basketbol, futbol, tenis, boks gibi takım sporlarından uzak durulmalıdır. 
Ancak yürüyüş, koşu, aletle egzersiz 1 gün sonra yapılabilir.
Operasyon sonrası hastalarımızı 1. Gün, 1. Ay ücretsiz olarak kontrole çağırıyoruz.
Ancak şehir dışı veya başka ülkede yaşayan hastalarımız, kendi doktorlarına kontrollerini yaptırabilir.
 
KİMLER LASİK OLABİLİR?
  • 18 yaş ve üstü
  • En az 1 yıldır gözlük derecelerinde 0,50 dereceden fazla değişiklik olmayanlar
  • 12 derece miyop, 7 derece hipermetrop ve 6 derece astigmata kadar olan göz kusurları,
  • Kornea kalınlığı, kornea yüzeyi ve göz yapısı Lasik için uygun olanlar

KİMLERE LASİK YAPILAMAZ?

  • Korneası ince olanlar: Alternatif yöntemler önerilir. bkz PRK, FAKİK Göziçi Lensi 
  • Korneada Keratokonusu olanlar: Keratokonus için farklı tedavi yöntemleri vardır. bkz Keratokonus
  • Kataraktı olanlar
  • Diabete (Şeker Hastalığı) ait göz bulguları
  • Hamile ve emziren kadınlar
  • Romatizmal Hastalığı olanlar: Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit, Skleroderma gibi kollajen doku hastalıkları.
  • Muayene sırasında tesbit edilen bazı durumlarda ise önce bu problemlerin tedavisi yapılır, sonra LASİK operasyonu planlanır.
  • Bunlar:
  • Glokom-Göz Tansiyonu: Göziçi Basıncı yüksek bulunan hastaların ön tetkikleri yapıldıktan sonra göziçi basıncı tedavi ile düzenlenir. Göz tansiyonu kontrol altına alındıktan sonra lazer tedavisi yapılır.
  • Retina-Gözün arka sinirağı tabakasında yırtık, delik veya ince alanlar varsa bunlar önce Argon Lazer ile emniyete alınır, bu işlemden 3 hafta sonra LASİK uygulanır.
Retinada atnalı yırtık
 
Argon Lazerle etrafı çevrelenmiş emniyette yırtık
 
  • KURU GÖZ: Özellikle uzun süre lens kullananlarda sıklıkla  rastladığımız kuru göz varsa damlalar ve gözyaşı kanallarına silikon tıpalar (Punctal Plugs) takmak suretiyle tedavi edilir. Ancak çok yeni olarak ülkemizde Op. Dr. Sinan Göker ve ekibi tarafından kullanılmaya başlayan bir teknik ile 10'ar dakika süren 4 seansta kurugözler tedavi edilebilmekte ve etkinliği 2-3 sene sürmektedir. Bu tedavi hasta excimer lazer vs operasyonu olmadan önce de, olduktan sonra da uygulanabilmektedir.

LASİK  RİSKLERİ ve KOMPLİKASYONLAR
 
Erken Sorunlar:
  • Gözün akına ertesi gün kan oturması: Cihazların vakumu nedeniyle olur ve genellikle 2-3 hafta içinde kaybolur.
  • Flepte kırışıklık veya altında partiküller kalması: Bunlar hemen ertesi gün flepi kaldırmak ve yıkamak suretiyle düzeltilir, kalıcı bir soruna yol açmaz.
  • Enfeksiyon: Çok çok nadir görülen bir durumdur, uygun tedavi ile düzelir.
  • Ertesi gün bulanık sisli görme: Özellikle hipermetrop, yüksek miyop ve astigmatlarda görmenin iyileşme süresi düşük derecelerden daha uzundur. (1-4 hafta)
  • DLK : Dissemine Lameller Keratit, aynı zamanda SOS (Sands of Sahara) da denir. Flap altı yüzeyde haze dediğimiz kumlu bir görüntü oluşur. Bulanık görme, ışığa hassasiyete neden olur. Allerjik bir reaksiyondur . Nedenleri çok çeşitlidir. Bazen az bir makyaj kalıntısı bile DLK ya yol açabilir. Tedavisi güçlü steroid damlalar ve gözün serumla yıkanmasıdır. Bu durum kalıcı soruna yol açmaz ancak iyileşme sürecini uzatır ve hastanın daha sık kontrollere gelme zorunluluğunu yaratır.

Geç Dönem Sorunlar:

  • Görme kusurunun az veya fazla düzeltilmesi: Bu daha çok yüksek derecelerde rastlanan bir problemdir. En az 6 ay bekledikten sonra kornea ölçümleri tekrarlanır ve göz uygunsa 2. kez lazerle kalan kusur düzeltilir. 
  • Lasik Sonrası EKTAZİ (Post-lasik Keratokonus): Oldukça nadir görülür. Korneanın incelmesi, biomekaniğinin bozulması nedeniyle kornea yüzeyinin şekil bozukluğudur. Hastanın görmesi gittikçe kötüleşir ve görme kalitesi düşer. Lasik uygun olmayan gözlere yapıldığında gelişir. Ancak topografi cihazlarının gelişmesi, kornea flaplerinin artık daha ince yapılması nedeniyle günümüzde görülme sıklığı gittikçe azalmaktadır. Tedavisinde ilerlemeyi durdurmak için Çapraz-Bağlama +Ultraviyole Işınları (Cross-Linking +UVA) yapılmakta, gerekirse gözlük ve lensler verilmektedir.