Kataraktı almak için kullanılan cerrahi yöntemler şunlardır:
Merceği çıkarmak ve kırmak için bir ultrason probu (sonda) kullanılır veya
Ön kapsülü kesmek ve merceği kırmak için Femtosaniye Lazer kullanılır
Fakoemülsifikasyon denilen işlem esnasında cerrahınız, gözünüzün önünde ince bir kesik açar ve iğne inceliğinde bir sonda sokar.
Daha sonra cerrahınız, ultrason dalgaları yayan bu sondayı kataraktı kırmak (emülsiyonlaştırmak) ve kırıntıları emmek için kullanır. Merceğinizin arkasında yapay lensin yerleştirilmesi için yer bırakılır.
İnce kesikleri kapatmak için bu işlemde genellikle dikiş gerekmez. Ancak çok yaşlı kişilerde veya kesinin büyük olması durumlarında korneaya geçici dikiş konması gerekebilir.
Merceği çıkarmak için gözde kesik açılması.
Daha az sıklıkla kullanılan ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonunda, fakoemülsifikasyonda yapılan kesikten daha geniş bir kesik gerekir. Korneaya kesiler femtosaniye lazerle de yapılmaktadır.
Bu kesi (1.8- 2mm) aracılığıyla cerrahınız merceğin bulutlu kısmını çıkarmak için cerrahi araçları, lensin ilave kısımlarını çıkarmak için de vakumlu aletleri kullanabilir. Merceğinizin arkasında yapay lensin yerleştirilmesi için yer bırakılır. Kesi %90 hastada dikişsiz iyileşir.
Katarakt, fakoemülsifikasyon ya da ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonuyla çıkarıldıktan sonra, saydam bir yapay mercek, lens kapsülündeki boşluğa yerleştirilir. İntraoküler lens (IOL) olarak bilinen bu implant plastikten, akrilikten ya da silikondan yapılmıştır. Bu merceği göremez ya da hissedemezsiniz. Herhangi bir bakım gerektirmez ve gözünüzün kalıcı bir parçası haline gelir.
Farklı özellikleri olan çeşitli intraoküler lensler vardır. Bazı IOL’ler plastiktir ve kapatılması için birkaç dikiş atılması gereken bir kesikten sokulur. Ama günümüzde katlanabilen esnek lensler tercih edilmektedir. Katlanabilme özellikleri nedeniyle çok küçük bir kesiden içeriye rahatlıkla yerleştirilebilirler. Gözün içine sokulduktan sonra, kıvrılmış olan mercek açılır ve boş kapsülü doldurur.
Bazı IOL çeşitleri ultraviyole ışınlarını engeller, bazı türleriyse çok odaklı, yani hem yakın hem uzak görüşü sağlamak için Multifokal (çok odaklı) gözlük gibi çalışır. Sizin için en uygun olanı belirlemek için, farklı IOL türlerinin fayda ve risklerini göz cerrahınızla görüşün.