Gözde Uçuşan Cisimler ve Noktalar

Nasıl Tedavi Edilir

1- Vitrektomi operasyonu
Bazen kişiler vitröz sıvısında oluşan parçacıkları ameliyatla aldırmak isteyebilir ancak doktorlar bu ameliyatı görüşün ciddi biçimde engellendiği nadir örneklerde gerçekleştirmektedir. Bu vakalarda görüşteki nokta ve ağları temizlemenin ve tek yolu, vitrektomi ameliyatı ile gözdeki bu jelimsi meleri ve parçacıkları çıkarmak olacaktır. Genellikle çıkarılan vitröz sıvısı yerine tuzlu çözelti konulur.
 
2- Vitreolizis- Lazerler Vitreiçi cisimciklerin parçalanması
 
Vitreolizis Nedir?
Gözde uçuşan cisimcikler sayıca fazla veya büyük olduğu zaman görme keskinliğini etkiler özellikle merkez görmeyi azaltır. Vitreolizis, bu uçuşan cisimcikleri ortadan kaldıran gözün dışından uygulanan  bir işlemdir. Ağrısızdır ve hemen normal günlük hayata dönülür.
 
Vitreolizis nasıl çalışır?
Vitreolizis, Neodmiyum-YAG lazer ışınları kullanılarak vitreus bulanıklığına neden olan vitreus içindeki parçacık ve iplikçikleri buharlaştırarak yok eder. Bu işlem sırasında, uçuşan cisimlerin kollajen ve hyaluronik molekülleri bir gaz haline dönüştürülür. Sonuç olarak uçuşan cisimler yok edilir .
 
İşlem Sırasında Ne Oluyor?
Tedavinin hemen öncesinde, göze  anestezi etkisi sağlayan, uyuşturan  göz damlası damlatılır.
Daha sonra göze bir kontakt lens yerleştirilerek lazer ışınını göze yönlendirmek için özel olarak tasarlanmış bir mikroskop kullanılarak göziçine ışınlar gönderilir.
Tedavi sırasında, muhtemelen uçuşan cisimlerin küçük gaz kabarcıklarına dönüştüğü sinyalini veren küçük, koyu lekeler veya gölgeler görülebilir.. Bu gaz kabarcıkları hızla çözülür ve vitreus içinde emilir.
Tedavi sonrası 1 hafta antienflamatuar damla kullanılması gerekecektir.
Tek seansta vitre içi cisimcikler tamamen kaybolmayabilir bazen 2-3 kez tekrarlanması gerekebilir.
 
Komplikasyonlar ve Yan Etkileri
Vitreolizis sonrası oluşabilecek  yan etkiler ve komplikasyonlar nadirdir. Nadiren katarakt ve ani göz içi basıncı yükselmesi olabilir.
 
Tedaviden Kimler Faydalanabilir?
Vitreolizis tedavisine uygunluğunuzu anlayabilmek için göz muayenesi gereklidir.
  • Uçuşmalar her yaşta görülebilir. Özellikle genç hastaların muayenesi bu açıdan önemlidir. Eğer vitreiçi cisimcikler gözün  doğal merceğine  veya  retinaya çok yakın ise lazer yapılması uygun olmaz. Hastanın katarakt operasyonu geçirmesi beklenir ve ondan sonra bu işlem uygulanır.
  • Birçok insan katarakt ameliyatından sonra önceden zaten var olan ve görülemeyen uçuşmaların farkına varırlar. Bu hastalar lazer ile uygulanan uçuşma tedavisi için ideal adaylardır.
  • Gözdibi muayenesi ile retinada yırtık veya delik saptanan gözlere vitreolizis yapılmaz, bunların tedavisi planlanır.
  • Retinadan uzakta bulunan büyük uçuşmalar vitreolizis ile tedavi için idealdir.
 
MAKULA DEJENERESANSI-SARI NOKTA HASTALIĞI(SMD)
Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak da bilinen makula dejenerasyonu, görme  yaşa bağlı olarak bozulması, görme merkezinİN  bulanmasına neden olan bir hastalıktır. Bulanma, gözün arkasındaki küçük bir bölge olan makulanın zarar görmesinden dolayı olur. Makula, gözlerinizin odaklandığı şeylerdeki ince detayları görmenize yardımcı olan bölgedir.
 
Makula dejenerasyonu, keskin görme merkezi gerektiren okuma, araba sürme ve yüzleri tanıma gibi şeyleri yapmayı zorlaştırır. Yan görüşü etkilemez, o nedenle tam bir körlüğe yol açmaz.
 
Makula dejenerasyonunun, yaş ve kuru olmak üzere iki tipi vardır. Kuru şekli, açık ara farkla en yaygın tipidir. Yaş şekli, çok daha az yaygındır, ama daha çabuk ilerler  ve daha ciddi görme kaybına yol açar..
 
Kuru Tip, makula dejenerasyonunun 10 vakasından yaklaşık 9'unu oluşturur. Yavaş bir şekilde ilerler ve zamanla görme merkezinin daha donuk veya daha bulanık olmasına neden olur. Genelde yaş şekle dönmediği sürece ciddi görme kaybına yol açmaz.
 
Yaş şekli, makula dejenerasyonunun 10 vakasından sadece yaklaşık 1'ini oluşturur. Aylar veya hatta haftalar içinde ciddi görme kaybına neden olabilir. Yaş şekle sahip olan insanlar, önce kuru şekle sahiptir.
 
Sadece bir gözde bu tiplerden birine sahip olabileceğiniz gibi diğer gözünüzde aynı durum olabilir.
 
Kuru tip Makula Dejeneresansı
 
Yaş Tip Makula Dejeneresansı
 
Makula Dejenerasyonuna Ne Sebep Olur?
 
Makula dejenerasyonu, makuladaki sinir hücrelerine olan hasarın sonucudur. Bu hasara yol açan süreç, her tip için farklıdır:
 
- Kuru şekli, yavaş seyreden bir süreçtir. Yaşlandıkça makuladaki hücreler, incelmeye, kırılmaya ve gözün arkasında biriktirilen depoları boşa harcamaya başlar. Zamanla bu, makulaya hasar verir.
 
- Yaş şekli, anormal kan damarlarının gözün arkasında büyüdüğü zaman olur. Bu kan damarları, kolaylıkla kırılır ve makulanın altından kan ve sıvı sızıntısı olur. Bu, makulaya çabuk bir şekilde zarar verebilir ve görme merkezinizi bozabilir.
 
Uzmanlar, her iki şeklin nedenleri üzerinde halen çalışmaktadırlar, ama çeşitli farklı etmenlerin bir rolü olduğunu bilmektedirler.
 Makula Dejenerasyonu Risk faktörleri:
 
-  Makula dejenerasyonuna yakalanma riski, yaklaşık 50 yaş civarından başlayarak yaşlandıkça artar.
- Yakın bir aile üyesinin makula dejenerasyonu varsa,
- Sigara, hipertnasiyon,
-Obesite, kötü beslenme alışkanlığı (Kötü yağlar)
 
Belirtileri Nelerdir?
 
Makula dejenerasyonunun ana belirtisi, görüntünün ortasında soluk veya bulanık görmedir. Cisimler, olduklarından daha eğri veya daha küçük görünebilirler. Görme alanınızın merkezinde boş veya kör bir noktaya sahip olabilirsiniz. Hastalık kötüye gittikçe, okuma ve araba kullanma gibi işlerle ilgili sorunlarınız olabilir.
 
İki şekil, belirtilerin ne çabuklukla geliştiğine ve ne ciddiyette olduklarına bağlı olarak farklılaşır.
 
- Eğer kuru şekle sahipseniz, görmeniz muhtemelen yavaş yavaş bulanıklaşacaktır. Okuma, araba kullanma ve günlük faaliyetleri yapma becerinizi etkilemeden önce aslında yıllar geçmesi gerekir.
- Yaş şeklinde görme kaybı, çabucak gerçekleşir ve ciddi olabilir.
 
Çoğunlukla yaş şeklin ilk belirtisi, düz çizgilerin dalgalı veya kıvrımlı görünmesidir. Eğer yaş makula dejenerasyonuna sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız, hemen doktorunuzla görüşün. Bazı vakalarda erken  tedavi, görme merkezinizi kaybetmemenize yardımcı olur.
 
Makula Dejenerasyonu Nasıl Teşhis Edilir?
 
Bir doktor genelde sıradan bir göz muayenesi yaparak ve sağlık geçmişiniz hakkında sorular sorarak makula dejenerasyonunu ortaya çıkarabilir. Bir oftalmoskop ile(direkt veya indirekt) gözdibi taraması  yaptırabilirsiniz. Bu test, doktorunuza gözünüzün içine bakmasına izin verir. Makula dejenerasyonuna sahipseniz, doktorunuz drusenlere bakabilir. Bunlar, gözün arkasında toplanan sarımsı beyaz atık depolarıdır.
 
Doktorunuz, size merkezinde bir nokta ve çizgilerle dolu bir tabloya bakmanızı isteyebilir. Buna, Amsler  Kartı denir. Görüş merkezinizdeki değişimleri ortaya çıkarmaya yardım edebilir. Eğer yaş şekle sahipseniz, merkez noktaya yakın çizgiler, dalgalı veya kıvrımlı görünecektir veya ızgaranın parçasında boş bir nokta veya delik görebilirsiniz.
 
Eğer makula dejenerasyonunuz varsa, doktorunuz sizi düzenli takip için görmek isteyecektir. Evde de Amsler Kartını kullanabilirsiniz. Ona her gün bakmak, görüşünüzde herhangi bir değişiklik olup olmadığını anlamak için size yardımcı olacaktır.
 
AMSLER KARTI İLE TAKİP