Katarakt ameliyatı gözlükten kurtarabilir mi?

Katarakt ameliyatı, görmeyi yeniden kazanmanın dışında, hastanın ameliyattan önceki görme kusurlarını yani gözlük kullanmasını ortadan kaldırmaya doğru gelişmektedir.

Yani katarak ameliyatı sadece kataraktı tedavi etmez. Aynı zamanda hastada katarakt gelişmeden önce var olan gözlük numaralarını düşürmek ya da kaldırmak için de yeni bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır.

Gözlüklerden kurtulmak mümkündür

Katarakt ameliyatından sonra kullanılacak olan merceğin cinsine ve kalitesine göre, hasta gözlüklerinden kurtulabilmektedir.

Standart mercek kullanıldığı zaman, ameliyattan sonra elde edilen başarı, hastanın uzak gözlük kullanmasını ortadan kaldırarak, yakın gözlük kullanmasını sağlamak üzerine planlanmaktadır.

Bu konuda yüzde 90-95 oranında başarı da sağlanmaktadır.


Ancak hiçbir zaman hastaya ameliyattan sonra uzak gözlük kullanmama garantisi verilemez. Hastalara, ameliyattan sonra yüzde 90 uzak gözlük kullanmayabilecekleri ama mutlaka yakın gözlük kullanmaları gerektiği söylenir. Bu, standart mercek kullanıldığı zaman geçerli olan bir durumdur.

Fakat son teknolojiyle, yeni çıkan  multifokal (çokodaklı) merceklerle uzak yakın bir arada görmeyi, yani ameliyattan sonra uzağı ve yakını hiç gözlük kullanmadan görmeyi sağlamak mümkün hale gelmiştir. Bu mercekler hem hastanın kendi durumunun hem de göz yapısının uygun olduğu durumlarda takıldığı zaman, hastalar günlük işlerinin yüzde 90’ını gözlüksüz olarak yapabilmektedir.

Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler

Ameliyattan sonra hastaların dikkat etmesi gereken en önemli şey hijyendir. Ameliyattan sonra en korkulan şey gözün mikrop kapmasıdır. Bu nedenle hastaların özellikle ameliyattan sonraki bir hafta boyunca, göze hiçbir şekilde yabancı cisim dokunmamasına, elleriyle dokunmamaya özen göstermeleri gerekir.

Gözyaşı olduğu zaman hastanın bu yaşları yanağından silmesi gerekir. 5 gün boyunca da göze sabun ve su değdirilmemelidir.

Ayrıca verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Ameliyattan sonra hastaların normal yaşamlarına dönmeleri, yaklaşık 3 haftalık bir süre gerektirir. Bu süre içinde hastaların ağır sporlardan, yüzme, denize girme gibi faaliyetlerden kaçınmalarında fayda vardır.