Hipermetropi tanısı, göz doktorunuzun yapacağı muayene sonucunda kesinleşir.
Özellikle çocuklarda hipermetropi olduğunu anlamak için odaklama kaslarını zayıflatan damlaların kullanıldığı muayene yapılması şarttır.
Yetişkinler dahi bazen gözlerinde bir bozukluk olup olmadığını anlayamazlar ve şikâyetleri artığında göz doktoruna giderler. Yetişkin olarak bizlerin bile zor fark ettiği görme bozuklukları, çocuklar için bu açıdan daha büyük bir risk taşır.
Çocuğunuzu inceleyerek görme bozukluğunun belirtilerini yakalayabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzun gözünde sürekli bir kayma varsa bunu fark ederek en kısa zamanda bir göz doktoruna götürmeniz gerekir. Ayrıca çocuğun dikkatinin dağınık olması, eline verilen objeleri arayarak bulması bazen görme merkezindeki bozuklukların habercisi olabilmektedir. 3 - 4 yaş civarındaki çocuklarda gözde sürekli çıkan arpacıklar da hipermetropi adı verilen bir görme kusurunun ilk belirtisi olabilmektedir.
Dolayısıyla çocuğunuzun görsel davranışlarını izlemelisiniz. Çünkü bu durumlar göz kusurları hakkında ipuçları verdiği için son derece önemlidir. Ancak çok iyi gözlem yapsanız bile gözden kaçırabileceğiniz için çocuğunuzu 18 ile 24 ay arasında bir mutlaka göz muayenesine götürmeniz gerekir. Özellikle göz tembelliğinin erken dönemde fark edilmesi tedaviyi kolaylaştırırken, 5 yaşından sonra fark edilmesi tedaviyi oldukça zorlaştırmaktadır.