Günümüzde kırma kusurlarının düzeltilmesinde en yaygın ve tercih edilen yöntem Lasik'tir. Lasik tekniğinden önce Excimer Laserle PRK (PhotoRefractve Keratomileusis), göz bozukluklarının tedavisinde ilk kullanılmaya başladığında flap kaldırılmaksızın göze uygulanıyordu. Aşağıda daha ayrıntılı göreceğiniz gibi aslında PRK, yeni bir yöntemmiş gibi anlatılan No-Touch (Dokunmadan Lazer) ve Lasek küçük değişikliklerle aynı yöntemlerdir. PRK'nın güvenilirliği ve etkinliği ispatlanmıştır.
PRK
LASİK gibi PRK yönteminde de excimer lazerle korneaya yeniden şekil verilir. LASİK tekniğinde korneanın flap altı derin tabakalarına lazer uygulanırken, PRK da yüzeye lazer uygulanır. Bu nedenle bu yöntemler Yüzey Ablasyonlar adı altında toplanır. Burada korneanın epitel dediğimiz en üst tabakası kaldırılır. Bu tabaka yaklaşık 50 mikron kalınlığındadır ancak kişiye göre bazen daha kalın veya daha incedir. Epitelin özelliği 48-72 saat içinde kendini tamamen yenilemesidir.
Epitelin kaldırılması doğrudan kazınarak, alkol gibi kimyasallarla zayıflatılarak veya Excimer lazerle (PTK) yapılır.
PRK kimlere uygulanır?
PRK Nasıl Uygulanır?
Gözler damlalarla uyuşturulur. Korneanın en üst tabakası (epitelyum) alkol uygulanarak veya excimer lazer ile kaldırılır. Yüzeye excimer lazer yapılır. Korneayı korumak ve iyileştirmeyi hızlandırmak için bandaj görevi görecek kontakt lens konur. Bu lens epitel iyileştikten sonra 3. veya 4. gün çıkarılır. Ağrılı ilk 24 saat için ağrı kesiciler alınabilir. 2-3 hafta antibiyotik ve antiinflamatuar damlalar kullanılır.
LASIK ve PRK yöntemlerinin ortak noktası nedir?
Her iki yöntemde de korneanın şekillendirilmesi amacıyla Excimer Laser kullanılmaktadır.
PRK Avantajları:
PRK Dezavantajları:
PRK Risk ve Komplikasyonlar:
Lasek (Laser Epitelyal Keratomileusis): Teknik olarak PRK yönteminin modifiye şeklidir.
PRK yönteminde kaldırılan epitel tamamen atılırken LASEK yönteminde bu doku korneaya excimer lazer uygulandıktan sonra tekrar yerine konur. Burada amaç ağrıyı azaltmak ve iyileşme süresini kısaltmaktır. EPİ-LASEK yönetminde ise Epitel, keratom benzeri motorlu bir aletle kaldırılmaktadır. Uzun yıllar sonuçlar PRK ile kıyaslandıktan ve tartışıldıktan sonra bunların PRK ya bir üstünlüğü olmadığı hatta iyileşme sürecinde korneaya zarar veridiğine karar verilmiştir. Çok nadir kullanılan yöntemlerdir.
Tedavi Nasıl Yapılır?
Lasik operasyonunda korneanın en üst katı (epitel) keratom veya femtosecond lazerle kesilir. Korneayı şekillendirici ablasyon bu kapağın altına yapılr. Buna derin ablasyon diyoruz. PRK yönteminde ise korneanın yüzeyi bir spatül ile kazındıktan sonra yüzeye excimer laser yapılır (yüzey ablasyon). Lasek'te ise epitel 25-30 sn kadar alkol ile örtüldükten sonra bir trepan ve spatül yardımıyla epitel tabakası bir bütün olarak kaldırılır ve excimer laser yapıldıktan sonra bu kaldırılan epitel tabakası tekrar yerine örtülür. Operasyondan sonra göze iyileşme aşamasında koruyucu amaçla 4 gün süreyle bir bandaj kontakt lensi konur.
İlk 2 gün gözde iritasyon, batma, sulanma olur ayrıca görmenin düzelmesi için 4- 7 gün geçmesi gerekir. Gerek PRK gerekse LASEK ile birlikte wavefront , Q Mod, T-CAT gibi özel teknikler kullanılabilir.
PRK Lasik yönteminden önce uygulanmaya başlanan teknik olarak 25 yıllık geçmişe sahiptir.
No-Touch adı ile modifiye edilerek piyasaya sürülen yöntem temelde PRK dır. Burada epitel dokusu mekanik veya kimyasal yolla değil, Excimer Lazer kullanarak kaldırılmaktadır. Temassız demek çok doğru değildir. Epitel tabakası yine kaldırılır, korneaya yine lazer ile doku buharlaştırılarak şekil verilir. PRK nın sahip olduğu dezavantajların yanında, yüksek miyop hipermetrop gibi gözlerde sonuçlar iyi değildir. No-Touch ile PRK sonrası oluşan ağrının daha az olduğu ileri sürülmektedir. Ancak LASİK ile kıyaslandığında yine de ağrılı bir yöntemdir.
Burada epitelin lazerle kaldırılması fikri kulağa iyi gelse de, her gözün epitel kalınlığı eşit olmadığından, epitel kalınlığı ölçülmeden yapıldığında, göz kusurlarında eksik veya fazla düzelme meydana gelecektir.
SMILE TEKNİĞİ: Small Incision Lenticule Extraction
Zeiss Visumax Femtosaniye lazerle yapılabilen LASİK tekniğine alternatif bir yöntem olarak geliştirilmiştir. Burada amaç kornea yüzeyini koruyarak kornea içine müdahale etmek ve göz kusurunu düzeltmektir. Lasik yönteminden farkı, kornea yüzeyinde flap oluşturup kornea tabakasının bir kısmının excimer lazerle buharlaştırılması yerine kornea stromasından bütün halinde bir parçanın çıkarılmasıdır. Kornea yüzeyine 2 mm lik bir kesi yapılır ve femtosaniye lazerin kestiği lentikül dediğimiz kornea parçası buradan çıkarılır. Bu yöntemin ilk uygulamalarında Lasik gibi flap hazırlanmaktaydı. Bu yöntem fazla kabul görmediğinden cihaz geliştirilerek küçük kesi ile yapılmaya başlanmıştır.
Avantajları:
Dezavantajları:
RİSK ve KOMPLİKASYONLAR
Henüz gelişmeye ihtiyacı olan bir teknik olduğu için kliniğimizde bu yöntem uygulanmamaktadır. Sonuçlar yakından izlenmektedir.
PTK Nedir? : PhotoTherapeutic Keratectomy
Excimer lazerle korneadan tedavi amaçlı doku çıkarılmasıdır.
Korneanın yüzey tabakalarında leke, skar dokusu oluşmasına yol açan bazı kornea dejenerasyon, distrofi ve yüzeysel yaralanma, enfeksiyon sonrası gelişen kornea düzensizliklerinin tedavisi ve görme kalitesini artırmak amacıyla yapılır.
Korneada enfeksiyon sonrası skar
Kornea yüzeyi excimer lazerle düzgün hale getirilerek görme kalite ve seviyesini artırır. Kornea yüzey hastalıklarında suni gözyaşı damlaları, bandaj kontakt lensler, iğne ile mikrodelikler, epitel dokusunun kazınması ve ileri vakalarda lameller veya tam kat keratoplasti gibi yöntemlerle tedavi edilmektedir. PTK yöntemi ise bunların yanında 20 yıldır excimer lazerlerin refraktif cerrahi kullanımına girmesiyle uygulanan güvenilir bir yöntemdir.
PTK TEKNİĞİ
Bu teknik korneada var olan probleme göre çeşitli şekillerde uygulanır.
Operasyon Sonrası
Tedaviden sonra gözde 2-3 gün ağrı, batma ve sulanma olur.
1-2 hafta ışığa hassasiyet olabilir.
Derin tedavilerde korneada birkaç ay süren bulanıklık olabilir.
PTK tedavisinden sonra bazen gözlerde hipermetrop veya miyop göz kusuru ortaya çıkabilir.