Retina Ayrılması

Retina, gözün arkasında uzanan sinirağı tabakasıdır. Retina ayrılması (dekolman), retina iç tabakası göz duvarından ayrıldığı zaman oluşur.

Retinadaki sinir hücreleri, normalde göze giren ışığı ayırt eder ve gözün gördükleri hakkında beyine sinyaller gönderir. Ama retina ayrıldığı zaman artık doğru bir şekilde çalışmaz. Bulanık görmeye ve görme kaybına neden olabilir. Retina ayrılması, acil tıbbi müdahaleyi gerektirir. Yeteri kadar çabuk yapılırsa, ameliyat görme kaybını kurtarabilir.

Retina Ayrılmasına Ne Sebep Olur?

Retina ayrılması, çoğunlukla göz merkezini dolduran kalın bir sıvı, saydam jel (Vİtre) retinadan çekildiğinde ve ayrıldığında başlar. Arkadaki saydam sıvının ayrılması (SSA) denen bu süreç, yaşlanmanın normal bir parçasıdır ve zararsız olabilir. Gerçi bazen saydam sıvı ayrılırken, retinayı yırtabilir. Bu durum, saydam jelin retinaya kuvvetlice yapışık olduğu zamanlarda meydana gelir. Saydam jel çekildikçe o kadar sert çeker ki retina yırtılır. Yırtılma, sıvının retina altında toplanmasına izin verir ve retinanın ayrılmasına neden olabilir.  

Retina ayrılmasına yol açabilen diğer şeyler, göz veya kafa yaralanması, uzağı görememe miyopluk, göz hastalığı ve şeker hastalığı gibi durumlardır.

Maalesef çoğu retina ayrılması vakası önlenememektedir. Ama göz doktorunuzla düzenli olarak görüşme, koruyucu başlıklar ve gözlükler takma ve şeker hastalığı tedavisi, görme gücünüzü korumanıza yardımcı olabilir.

Retina Ayrılmasının Belirtileri Nelerdir?

Birçok insan,  retina ayrılmasının belirtilerini göstermeden önce arkadaki sıvının ayrılması veya SSA'nın belirtilerine sahiptir. Saydam jel çekildiğinde ve retinadan ayrıldığı zaman, ani ışık parlamasına ve yüzen, uçuşan cisimler görmeye neden olur. Bu cisimler, görme alanınız boyunca yüzeyde dolanan noktalar, lekeler ve çizgilerdir. Ani parlamalar, gözleriniz kapalı olduğunda en kolaylıkla görülebilen kısa patlamalar veya şimşek çakmalarıdır. Çoğunlukla görme alanınızın kıyılarında ortaya çıkarlar. Yüzen şeyler ve ani parlamalar, her zaman retina ayrılmasına sahip olacağınız anlamına gelmez. Ama bir uyarı işareti olabilir, o nedenle en iyisi bir doktora görünmektir.

Bazen retina ayrılması belirti göstermeden, habersiz oluşur. Ayrılmanın ilk işareti görüşünüzü kısmen kaplayan ve gitmeyen bir gölge olabilir. Veya zamanla daha da kötüleşen yan açılardan görüşünüzün ani ve yeni kaybı da olabilir.

Retina Ayrılması Nasıl Teşhis Edilir?

Retina ayrılmasını teşhis etmek için doktorunuz, gözlerinizi muayene edecektir ve sahip olduğunuz belirtilere dair sorular soracaktır.

Retina ayrılmasının belirtilerine sahipseniz doktorunuz, retinanızı muayene etmek için oftalmoskop adı verilen ışıklı bir büyüteç aleti kullanacaktır. Bu aletle doktorunuz delikleri, yırtılmaları veya retina ayrılmasını görebilir.

Retina Ayrılması Nasıl Tedavi Edilir?

Retina ayrılması, derhal tıbbi müdahaleyi gerektirir. Tedavi olunmazsa görüş kaybı, küçük ölçekten ciddiye doğru hatta birkaç saat veya gün içinde körlüğe bile ilerleyebilir.

Ameliyat, retinanın tekrar yerine tutturulması için tek yoldur. Çoğu vakada ameliyat, iyi görüşü sağlayabilir.  Retinadaki yırtığı tıkamak için ise lazer kullanılır.