Katarakt ameliyatı ayakta tedavi kapsamında. Genel anestezi yapılmayacaksa hasta sabah hafif bir kahvaltı yapıp gelebilir. Hasta ameliyathaneye alınır. Gözler damlalarla uyuşturulur. Göz dezenfektanla silinerek steril hale getirilir.
Özel mikroskopla yapılan işlem yaklaşık 15 – 20 dakika sürmektedir. Operasyon esnasında ağırı, sızı ya hiç yoktur. Ya da minimal derecededir. Katarakt Ameliyat yöntemleri ise:
1- Lazerle Katarakt : Son birkaç yıldır kliniğimizde de kullanılan, gittikçe cerrahlar arasında daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Femtosecond Lazerle korneaya ameliyat giriş kesileri, lens ön kapsülünün açılması ve merceğin parçalanma aşamaları gözün içine aletlerle girmeden , göze dokunmadan lazerle yapılıyor. Bu tekniğin diğer avantajı bu aşamaların lazerle daha kısa sürede yapılabilmesidir.
2- Fakoemülsifikasyon: Yıllardır en yaygın kullanılan ameliyat tekniğidir. Fako Yöntemi olarak biliniyor. Göz içine 2.2 mm’lik kesiden giriliyor. Özel kıvamlı bir sıvı ile gözün içi dolduruluyor. Bu sıvı doğal merceğin gözün diğer katmanlarına zarar vermeden ayrılmasını sağlıyor.
Saydamlığını yitiren mercek ultrasonik ses dalgaları yayan bir cihazla göz içinde parçalanıyor. Emiliyor. Yapay katlanabilir mercek göze yerleştiriliyor.
Fako yönteminin en büyük avantajları dikişe gerek kalmaması ve erken dönemde görme netliği sağlaması. Enfeksiyon riski nedeniyle iki gözün ameliyatı aynı gün yapılmıyor. En az 1 hafta ara veriliyor.
Ekstrakapsüler Katarakt Ekstarksiyonu: Mecbur kalınmadıkça artık yapılmayan eski bir tekniktir. Göz üzerinden 12 – 13 mm kesiyle merceğe ulaşılıyor. Lensin ön kapsülü alınıyor. Diğer kısımlar doğurtma – emme yöntemleriyle temizleniyor. Lens zarları içine göz içi lens takılıyor.
Bu işlemde doktor çeşitli aletler kullanmak zorunda. Göze yapılan kesi dikişle kapatılıyor. Kesilme nedeniyle gözün yapısı zayıflayabilir. Astigmat gelişebilir. Görüşün düzelmesi görece uzun sürdüğü için genellikle tercih edilmemektedir.