Femtolasik Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Femtolasik

Lasik tekniğinde excimer lazer ve femtosecond (femtosaniye) lazerin birlikle kullanılmasıdır. Lasik yapılırken 1. aşama olan flap kesilmesi mikrokeratom (bıçak) ile değil laserle yapılır. Bu nedenle Bıçaksız Lasik diye de adlandırılır.
Femtosecond Laser: Femtosaniye, saniyenin 10 -15‘lik kısmıdır. (bir başka değişle saniyenin katrilyonda biri). Çok kısa süreye sıkıştırılan (saniyede 15.000 nokta) çok sayıda kızılötesi  lazer ışını korneada istenen noktaya bilgisayar kontrollu odaklanır. Bu noktada  1-3 mikron büyüklükte karbondioksit ve su içeren gaz baloncukları oluşturur. Bu yanyana gelmiş  gaz baloncukları da doku ayrışımı yaparak kesi meydana getirir.
   
FEMTOLASİK AVANTAJLARI:
Femtolasik yönteminde flap bıçaksız olarak tamamen Femtosecond lazerle yapılıyor. Femtosecond lazer ışınları planlanan çap, kalınlık, derinlik ve doğrultuda kesi oluşturur. Böylece ince kornea, küçük göz, daha önce operasyon geçirmiş gözlerde flap kesisinin güvenle yapılmasını sağlar.
>Mikrokeratomla nadir de olsa gördüğümüz küçük, büyük, düzensiz  flap oluşma  riski azdır. Keratomla  bir problem yaşandığında cerrahiyi tekrar yapmak için en az 3 ay beklemek gerekir. Femtosecond (FS) lazerle ise 1-2 saat veya ertesi gün  işlem yapılabilir.
>Özellikle 40 yaş üstü kişilerde daha  hassas olan epitelin (korneanın en üst tabakası)  zarar görme olasılığı femtosecond lazerle daha azdır.
>Bilgisayar kontrollu istenen genişlik ve kalınlıkta flap yapmak mümkündür.
>Femtosecond  lazerle yapılabilen ince flapler (100mikron) sayesinde kornea dokusu korunmuş olur.
>Kesi iyileşmesi daha hızlıdır.
 
FEMTOSECOND LASER CİHAZIMIZ:
Piyasada farklı firmaların Femtosecond Laser cihazları vardır.
Kliniğimizde Baush+Lomb/Tecnolas firmasının Almanya'da geliştirdiği VİCTUS Femtosecond  lazeri kullanılmaktadır.
 
Özellikleri:
• Diode solid lazer 
• Atış süresi  500fs
• Dalgaboyu 1033-1055nm
• Atış hızı  80kHz - 320 kHZ değiştirilebilir, flap için 160kHZ hız kullanılır
• Hem korneal hem de lazerle katarakt operasyonlarını  tek platformda  yapabilen piyasadaki  tek femtosecond lazer cihazıdır.
 
            
Femtoflap yanında VİCTUS Femtosecond laserle yapılan diğer girişimler:
>INTRAKORNEAL RİNG OLUŞTURMA (Halka - Femtoring)
 
Keratokonuslu hastalarda korneaya ring (PLASTİK Halkalar-intacs) yerleştirme operasyonunda korneada bir tünel hazırlanmaktadır. Bu tünel genel anestezi altında mekanik olarak yapılabilir veya  femtosecond laserle yapılabilir. Femtosecond laserin avantajları işlemin genel değil lokal anestezi ile yapılabilmesi yanında  çok daha kısa sürede halkaların  istenen derinlik ve uzunlukta hazırlanmasıdır.
     

FEMTOSECOND LAZERLE ARKUAT KESİ

3.0 dereceye kadar astigamatlarda korneaya  karşılıklı eksenlerde yay şeklinde kesi yapılması yöntemidir.
 
Kesiler elmas bıçakla ve elle yapılırken, artık Femtosecond laserle çok daha kolay ve kısa sürede yapılabilmektedir.
 
Arkuat Keratotomi kimlere yapılır ?    
 
- Lasere  uygun olmayan hipermetrop astigmatlı gözler
- Laser yapılamayan travma sonrası oluşan astigmatlar
- Katarakt Cerrahisi sonrası oluşan astigmat
- Keratoplasti (kornea nakli) sonrası oluşan astigmat
- Lasik, Lasek, PRK yapılmış ve astigmat kalmış gözlere femtosecond laserle arkuat kesiler yapılarak iyi sonuçlar elde edilmektedir. Burada tekrar flap oluşturmak, flap kaldırmak veya doku traşlanması gerekmediğinden özellikle ince kornealarda tercih edilen bir yöntemdir.
 
Planlanan  derinlik ve uzunluğun femtosecond lazerle  daha kesin elde edilmesi , ağrısız ve çabuk iyileşen bir yöntem olması avantajları ile kliniğimizde yaygın olarak kullandığımız  bir yöntemdir.
 
FEMTOSECOND LAZERLE KERATOPLASTİ (Kornea Nakli)
 
Femtosecond Laser ile hem nakledilecek kornea, hem değişim yapılacak kornea dokusu çok kısa sürede istenen büyüklük ve şekilde  kesilir. Makasla yapılan kesilerde işlem hem uzun sürer hem de kesinin düzgün olmamasına bağlı hastada ameliyat sonrası yüsek astigmat oluşumu veya nakledilen doku reddi çok sık görülür. Laserle yapılan kesi hem daha emniyetli olması hem de riskleri en aza indirgemesi nedeniyle artık yaygın olarak kullanılmaktadır.
 
Standart bir kornea nakil ameliyatında alıcı ve verici kornealar bıçakla kesilir. Ancak bu hem uzun hem de zahmetli bir işlemdir. Şimdi artık femtosecond Laser ile kornea kesi süresi azalmış, ayrıca nakledilecek kornea ve yatağına laserle istenilen şekli vermek mümkün olmuştur. Böylece doku reddi ve nakil sonrası astigmat oluşma riskleri azaltılmıştır.