Lasik Tekniği

LASIK kelimesi, Laser Assisted in-Situ Keratomileusis kelimelerinin baş harfleriyle elde edilmiş bir kısaltmadır. LASIK metodu aslında 1949'larda başlayan ve lameller refraktif cerrahi denen tekniklerin lazer teknolojsi kullanılarak mükemmelleştirilmiş son şeklidir. Bu teknikte, kornea dokusunun en önünde yer alan epitel tabakası ve Bowman tabakasının (kendini yenileme özelliği olmayan bir tabaka) mikrokeratom denen bir cihazla veya femtosecond laserle  katman halinde (flap) kaldırılması esastır. Daha sonra, Excimer Laser, şekillendirme işlemini orta katmanlarda gerçekleştirir ve bu bittikten sonra kaldırılan flap yerine yapıştırılır. Bu flap, korneadaki sıvı pompası sayesinde yerine güzelce yapışır.

Lasik yöntemi flap oluşturma ve excimer laserle korneaya yeni şekil vermekten oluşan 2 aşamalı bir işlemdir. Flap oluşturmak için özel bir bıçak olan motorlu  mikrokeratom veya femtosecond laser kullanılır. Bu küçük değişimlere göre de değişik isimler kullanılmakta ve bunlar kavram karmaşasına yol açmaktadır. iLasik, sLasik, zlasik, FemtoLasik gibi... Sonuçta yapılan işlemin temel prensibi hepsinde aynıdır. Piyasada ayrıca değişik markalarda  Excimer laserler bulunur.

LASIK, ileride gözüme yapılabilecek herhangi başka bir tedaviyi ya da ameliyatı engeller mi?

Hayır. Lasik olan bir kişide daha sonra katarakt, Glokom veya retina cerrahisi gerekirse önceden lasik tedavisi görmüş  olmak bunların tedavisine engel değildir.

LASIK için uygun olup olmadığım nasıl anlaşılır?

Bunun için öncelikle çok detaylı bir göz muayenesinden geçmeniz gerekir. Muayeneye gelmeden önce eğer lens kullanıyorsanız, yumuşak lensi 1 hafta,sert ve yarısert lensi 3 hafta önceden bırakmanız gerekir. Numaralar damlasız ve damlalı muayenelerle hassas olarak ölçülmelidir. Daha sonra korneal topografi (bkz.) ve pakimetri ile kornea kalınlığı, (bkz.), aberometre ile wavefront ölçümü, pupillometre ile pupilla (gözbebeği) büyüklüğü tesbit edilir ve  göz yapısı  detaylı incelenir. Bu muayene ve tetkiklerin sonucunda lasere uygun olup olmadığınıza doktorunuz karar verir.


Lasik muayenesi nasıl yapılır?

Detaylı ölçümler yapılır. Hastalarımıza, muayene sonunda prosedür hakkında bilgi verilir. İlk gün muayene ve tetkikler, ertesi gün tedavi ve üçüncü gün de son kontrol olmak üzere, hastalarımızın en az üç gün ayırması gerekmektedir.

Lasik tedavisi öncesinde prosedür nasıl uygulanır?

Yumuşak kontakt lens kullanan hastalar, tedaviden en az 7 gün once; gaz geçirgen yarı sert lens kullananlar ise 3 hafta önce lenslerini çıkarmalıdır.

Lasik tedavisi sırasında prosedür nasıl uygulanır?

Ameliyattan 30 dakika kadar önce size bir sakinleştirici verilecektir. Bu, ameliyat heyecanını giderir ve uyumu arttırır. Lazer odasına girmeden hemen önce, gözlerinize uyuşturucu damlalar damlatılır ve bu sayede ağrı ya da acı duymazsınız. Lazer masasına yattıktan sonra, göz kapaklarınız antiseptik solüsyon ile silinir ve plastik bir örtüyle örtülür. Göz kapaklarınızı ayırmak için özel bir tel takılır. Bu sayede isteseniz de gözünüzü kapatamazsınız. Daha sonra göreceğiniz, mikroskobun parlak ışığı ve ortasında yeşil bir noktasal ışıktır. Doktorunuz, ameliyat süresince bu yeşil ışıktan gözünüzü ayırmamanızı isteyecektir. Tedavi sırasında lazer göze kilitlendiğinden, hasta gözünü oynatsa bile lazer gözü takip eder. Rahat olmanız ve kendinizi sıkmamanız, ameliyat süresini oldukça kısaltacaktır. Tedavi süresi, her göz için 4-5 dakikadır.

Lasik tedavisi sonrasında prosedür nasıl uygulanır?

Ameliyat sonrası gözünüze antibiyotikli damlalar atılır ve yolda toz toprak kaçmasını engellemek için koruyucu gözlük takılır. Bu gözlük de ertesi gün çıkartılır. Bulanık görmeniz tamamen normal bir durumdur. Birkaç saat; gözlerinizde yanma, batma, sulanma olabilir. Ağrı nadirdir, ancak olursa basit bir ağrı kesiciyle geçecektir. Gözlerinize ellerinizi sürmemeli, kaşımamalı, ovalamamalısınız. Banyo yapmayın ve yüzünüzü yıkamayın. Televizyon seyretmeyin ve okumayın. Antibiyotikli damlanızı doktorunuzun söylediği şekilde kullanın. Tedavinin ertesi günü, hastalarımızın kliniğimizde kısa bir kontrol olması gerekecektir ve bu kontrol son derece önemlidir. Bu kontrolden sonra, tedavileri tamamlanan kişiler normal yaşantılarına geri dönerler.

    Damlalar 1 hafta süreyle kullanılır ve daha sonra kesilir.
    1 hafta süreyle makyaj sakıncalıdır.
    2 hafta süreyle havuz ve denize girmek sakıncalıdır.
    Tedavinin ertesi günü yapılan kontrolden sonra banyo ve duş yapabilirsiniz, ancak ilk günlerde gözünüze sabun ve şampuan kaçırmaktan kaçının.