Katarakt Hakkında Bilinen Yanlışlar: Katarakt Gözün Yüzeyini Bulandırır

Katarakt göz merceğinin içinde oluşan bir bulanmadır. Anatomiyle ilgili bu yanlış kanı her yerde karşımıza çıkar. Pterjium, güneş ışığının tesiriyle konjunktival dokunun (göz kenarındaki yumuşak doku) korneaya doğru ilerlemesi, her zaman kataraktla karıştırılır. Bu hastalığın görüldüğü kişiler sık sık komşuları ya da arkadaşları tarafından katarakt olduğuna dair uyarılır. Korneal ülserler de kataraktla karıştırılır. Bu durum çoğunlukla yumuşak kontakt lensleri doğru şekilde kullanmayan kişilerde görülür.

Kontakt lensleri, üst üste çıkarmadan uyumak korneaya oksijen nüfuzunu azaltır. Bu göreceli oksijen azlığı, yüzeyi kaplayan üst dokunun yıkımına dolayısıyla korneal ülsere sebep olur. Korneal ülserler görüşü azaltır, gözde kızarıklığa, gözyaşı akıntısına, ağrıya, göz yüzeyinde beyaz opaklaşmaya sebep olur ve gözün doğru çalışmasına engeller. Hastalara sık sık bir gecede katarakt oldum diye paniklerken rastlanır. Aynı zamanda hastalar çoğu zaman gözlerine perde indiğini söylerler. Perde, kataraktlı merceğin sebep olduğu durum gibi görüşün bulanıklaşmasından başka bir şey değildir.

Göz yüzeyinin bulanıklaştığı kanısı, kataraktın göz yüzeyinden lazerle alınabileceği kanısı ile ilgilidir. Gerçekte, bulanıklaşan lens gözün içinde olduğu için lazerle alınamaz. Çoğu katarakt hastası, katarakt ameliyatını, lazerle yapılan LASIK ameliyatıyla karıştırır. LASIK ameliyatının amacı, gözün yüzeyi olan kornea tabakasını yeniden şekillendirmektir. LASIK ameliyatında korneanın ışığı kırabilme gücü değiştirilir ve göz, yakın ya da uzak görme yeteneğini dengeler. Buna rağmen, LASIK ameliyatı kataraktı düzeltmek için kullanılmaz. Kataraktla ilgili, YAG lazer kullanılan başka bir prosedür vardır.